1.Belçika’da Profesyonel Koç kimliğinizin yanı sıra sizi 3 çocuk annesi bir ebeveyn olarak da tanımak isteriz. Bir yandan kariyer sahibi olma bir diğer yandan annelik vasfınızı nasıl dengede tutabiliyorsunuz?

Çocuklarımın büyük olması şu an için avantajım, büyük kızım master yapıyor, oğullarımın biri üniversite 2. Sınıf, diğeri ise lisede okuyor. 15 günde bir tüm aile beraberiz. Geleneksel kahvaltılar, şehir gezileri yapıyoruz, evde ailecek oyunlar oynuyoruz. Pazar günlerimi tamamen aileme ayırıyorum, telefonlarıma bakmıyorum, ailem ile beraber kaliteli vakit geçirmek , beraber öğrenmek, beraber eğlenmek benim hayatımın motivasyon kaynağı. Günlük 14 saatim olduğunu düşünerek plan yapıyorum, bazen dengem kaçar gibi oluyor, işimi yahut bazen çocuklarımı ihmal etmemek sonra tekrardan dengeye getirmeye çalışıyorum. Her zaman dengede kalmak zor olabiliyor, farkına varabilmek tekrar dengeye gelmek için önemli bir adım.

2.Çağın sürati, değişkenliği, kültürel geçişlilikte genel ve hızlı bir süreç yaşıyoruz. Yeniliğe adapte olmakta zorlanan ya da bu duruma hazırlıklı olmayan ebeveynlerin uyum sağlayabilmesi nasıl mümkün olabilir?

Neslihan Kılıç

Neslihan Kılıç

Her durumu nasıl düzeltebilirim diye sormak olabilir. Ben sabahın erken saatlerinde kalkıp, yarısını anlayıp yarısını anlayamadıkları bir dil ile akşama kadar eğitim görmek durumunda olan bu gençleri anlamaya empati yapmaya çalışıyorum. Gençler uyum, özgüven, kendini ifade etme zorluğu yaşarken en çok ihtiyaçları olan şeyin onları anlayan bir ebeveyn olduğunu kendime devamlı hatırlatıyorum.  Gençler kendilerinin tercih etmediği bir bedeli öderken, biz ebeveynler onlara tavsiyede bulunmak, yargılamak, ya da onlar için en iyisini bildiğimizi iddia (- ki anlayamayız) etmek yerine sadece onları anlayalım.

3.Hayatın merkezine sadece kendi benliğini konumlandıran, başarı ve birşeylere sahip olma düşüncesiyle yaşamlarını sürdüren, ferdiyetin daha çok baskın olduğu, birlikteliğin ve istişarenin pek görülmediği modern aile yapılarına sizce ne iyi gelecek?

İlkelerden oluşan etkili aile sistemi. Etkili aile eğitimi de veriyorum. İnsanın kendine uygulaması elbette daha zor. Öğrenerek, gelişiyorum.

4.Son yıllarda boşanma oranında çok hızlı bir yükseliş var. Sağlıklı bir evlilik hayatı sürdürebilmek ve özellikle evlilikte denge hususunda hangi mefhumları göz önünde bulundurmalıyız?

Ben aile hayatımda en çok  açık iletişimi kullanıyorum, hem çocuklarıma hem de eşime kızgınlıklarımı, kırgınlıklarımı, üzüntülerimi, yorgunluğumu açıkça ifade ediyorum. Çatışmaları en iyi şekilde yönetmek çok önemli. Biz de çatışmalar ve gerginlikler elbette yaşıyoruz, sonra bu durumdan ne öğrendiğimizi ve bu durumun bize ne hissettirdiğini konuşuyoruz.

5.Belçika’nın ilk Türkçe televizyon kanalında yaptığınız program, Farkındalık Atölye Çalışmaları, Koçluk eğitimleri gibi birçok çalışmanız var. Extra var olan yükümlülüklerinizle beraber bu içsel motivasyonunuzu nasıl harekete geçirebiliyor ve başarılı işlere imza atabiliyorsunuz?

Ailem birinci motivasyon kaynağım. Ben yaptığım işlerin elbette sonucunu düşünüyorum, ancak süreci keyifli hale getirerek de kendimi motive ediyorum. Koçluğun beni tamamladığını düşünüyorum ve bu sisteme çok inanıyorum, bu  durumda motivasyonumu arttırıyor.

6.Hayatta başarmak istediğiniz noktalarda sizi harekete geçiren özellikle kendi enerji kaynaklarınızı bulmaya yönelik yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Bir enerji kaynakları listem var, bir de enerji vampirleri listem. Zaman zaman listemi güncelliyorum, vampirlerden uzak duruyorum, enerji kaynaklarımı arttırmak için yeni şeyler deniyorum.

7.Aile ve iş hayatında sağlıklı ilişkiler kurarak içsel motivasyonunu artıran kadını gelişim ve dönüşüm yolculuğunda neler bekliyor olabilir?

Kadınlar ile çalışmayı çok seviyorum. Kadın olarak potansiyelimizi keşfettiğimizde inanılmaz başarılar, farkındalıklar, gelişimler bizi bekliyor. Benim kadınlarla çalışırken fark ettiğim en önemli şey kadınların her seferinde başlangıçtaki hedeflerimizin, planlarımızın aşılarak, çok daha ilerisine gidildiği.

8.Profesyonel Koç ve Motivasyon Konuşmacısı Neslihan Kılıç Hanım bize bir gününü nasıl yaşadığını anlatabilir mi?

Sabahları erken kalkıp pilates yapıyorum, her gün evde veya dışarda yürüyüş yapıyorum. Bazen eşimle yürüyüş yapıyoruz, ben okuduğum kitapları ona anlatıyorum, Benden fırsat bulursa eşimde okuduklarını bana anlatıyor. Seans saatime yakın ofise gidiyorum ya da çekimim varsa televizyon kanalına gidiyorum. Arkadaşlarımla duygusal banka hesabımı dolduruyorum, dizi seyrediyorum. Gezmeyi çok seviyorum, yeni yerler görmeyi ve ailemle tatil yapmayı çok seviyorum.

9.Yurtdışına çıkmış, yeni hayatına adapte olmaya çalışan ebeveynlere bu yollardan geçmiş biri olarak tavsiyeleriniz neler olurdu?

Kendi hayatımıza odaklanalım ve kendi hayatımızı çocuklarımızın başarıları, başarısızlıkları ve tercihleri üzerinden tanımlamayalım. En iyi ebeveyn ( bana göre ) kendisini gerçekleştirmiş ebeveyndir, yetişkin bir birey olduğunun farkında bir ebeveyndir. Çocuklarımız kazansın, ben onun için yaşıyorum demeyin, onlara sen her şeyi yaparsın, buralara gelmek senin için iyi oldu, sen süpersin, özelsin demeyelim. Ben bir anne olarak çocuklarımı seviyorum,  anlamaya çalışıyorum, çok hatalar yapıyorum ve bunlar için onlardan özür diliyorum, hayattaki kararları hoşuma gitmese de saygı duyuyorum ve her kararlarının bedelini ve sorumluluğunu onlara bırakıyorum ( bazen de bırakmak zorunda kalıyorum).