1. Sosyoloji mezunu ve şu anda youtube içerik üreticisi olmanızın yanı sıra sizi  anne olarakta tanımak isteriz. Gurbette yaşayan bir olarak annelik vasfınızı ve tüm diğer uğraşlarınızı nasıl dengede tutabiliyorsunuz?

2013 yılında oğlum Çınar dünyaya geldi. 2007 yılından itibaren büyük bir gsm operatöründe fraud kontrol uzmanıydım ama oğlumu ben büyükmek istedim 2014 yılında işimden ayrıldım. Tam anlamı ile oğlumla günlerim geçmeye başladı fakat öğrenmeye herzaman aç bir insan olduğum için 2014 yılında Aile Danışmanlığı eğitimi aldım bu eğtimin aile yaşantıma olumlu etkisi oldu. Çocuk sahibi olmayan kişiler alınmasın tabi ama bence aile ancak çocuk dünyaya gelince tamamlanıyor.

Gurbette yaşamaya başlayalı 2 yıl oldu. Gurbette olmak, yalnız olmak bence. İstanbul’daki yaşantımda kız kardeşim ve annem en iyi arkadaşımdı. Oğlumun bakımında da destekleri ön plandaydı. Gurbette yaşamaya başladığım günden itibaren benim için ilk sıra oğlumun mutluluğu ve minimum seviyede özlem duyması oldu sonrasında eşim ve kendimin motivasyonunu yüksek tutmak tabiki dikkat ettiklerim arasında yer aldı.

2. Çağın sürati, değişkenliği, kültürel geçişlilikte genel ve hızlı bir süreç yaşıyoruz. Yeniliğe adapte olmakta zorlanan ya da bu duruma hazırlıklı olmayan ebeveynlerin uyum sağlayabilmesi nasıl mümkün olabilir?

Evrim Tayanç

Evrim Tayanç

İçinde bulunduğumuz çağ dezavantajlarının yanı sıra avantajları da beraberinde getirmektedir. Avantajlara odaklanmanın gerekli olduğunu düşünüyorum. Ebeveyn olmak bence her çağda zor ve dikkat edilmesi gereken bir husus. Bir düşünsenize elinizde bir fidan var ve o ileride kocaman bir ormanın parçası olacak, en iyi en sağlam şekilde yetişmesi gerekiyor.

3. Hayatın merkezine sadece kendi benliğini konumlandıran, başarı ve birşeylere sahip olma düşüncesiyle yaşamlarını sürdüren, ferdiyetin daha çok baskın olduğu, birlikteliğin ve istişarenin pek görülmediği modern aile yapılarına sizce ne iyi gelecek?

Belirttiğiniz aile yapısına bence iyi gelecek olan şey vicdan. Aile olmak, bireyselliğin o tatlı uyuşukluğunu ortadan kaldırmayı taahhüt etmektir. Açık konuşmak gerekirse hayatın merkezine kendini koymak, koyabilmek büyük bir başarı, bizim toplumumuzda birbirine kurban olmak benimseniyor fakat sonrasında içini çeken hayallerini gerçekleştirememiş dedeler, nineler görüyoruz. Vicdan sahibi olup ne tamamen ben merkezli ne de sadece aile odaklı olmamalı insan. 6 yıldır oğlumun uyku saati, yemek saati, oyun saati, okul saati çerçevesinde kendi ihtiyaçlarımı ve zevklerimi organize ediyorum. Terazinin başına vicdan ile geçmek gerekiyor.

4. Son yıllarda boşanma oranında çok hızlı bir yükseliş var. Sağlıklı bir evlilik hayatı sürdürebilmek ve özellikle evlilikte denge hususunda hangi önemli konuları göz önünde bulundurmalıyız?

Boşanmaların artması konusunda radikal fikirlerim var. Toplumsal yapının korunması adına aile olmak ve evlilik kurumunun devam ettirilmesi gerekmektedir. Fakat evlilik kurumunun organik bir yapıya sahip olduğu da unutuluyor. Evlilikte denge unsurunun korunması, dengeyi oluşturan tarafların, akıllarında bazı sorulara cevaplar bulması ve bunu unutmadan yaşaması gerekmektedir. Neden evlendim? Kiminle evlendim? Ne kadar özveride bulunuyorum? Ne kadar özveride bulunuyor? Gelecekten beklentim ne? Ben bunları söylediğimde belki metertalist bir algı oluşabilir ama evlilik bir kurumdur. Kurumlardan beklenti sürekli olması, fayda sağlaması, işlerlik göstermesidir. Evlenirken taahhüt ettiğimiz konular var. Bunların devamlılığı, çiftlerin birbirlerine açık yürekli ve objektif olmaları evlilikte denge unsurunun doğru şekilde işlemesini sağlayacaktır.

5. Hayatta başarmak istediğiniz noktalarda sizi harekete geçiren özellikle kendi enerji kaynaklarınızı bulmaya yönelik yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Hayatta başarmak istediğim şeyler var. En büyük motivasyonum bu. Kendime ait fikirlerim ve beklentilerim var. Başarmak istediğim noktalar için harekete geçiren kendimi yeterli hissetmemdir. Hayal ederim, kendimi istediğim o işin başında hayal edebiliyorsam şükürler olsun ulaşıyorum da. Ve tabi öğrenme arzumda enerji kaynaklarım arasında.

6. Aile ve iş hayatında sağlıklı ilişkiler kurarak içsel motivasyonunu artıran kadını gelişim ve dönüşüm yolculuğunda neler bekliyor olabilir?

Belirttiğiniz kadını başarı ve kendini gerçekleştirmenin mutluluğu bekliyor. Bu kadınlarının sayılarının artması da aslında toplumsan bir dönüşümü gerçekleştirecek.Çünkü iş ve aile hayatında sağlıklı ilişkiler kuran kadınların yetiştireceği çocuklar da yeni bir çağın daha olumlu getirilere sahip olacağını söylüyor bize.

7. Evrim Tayanç Hanım bize bir gününü nasıl yaşadığını anlatabilir mi?

Amerika’da yaşmaya başladığımdan bu yana günlük hayat çok fazla değişti benim için. Birgün yemek, okul ve iş saatlerine göre şekilleniyor. Oğlum ve eşimin düzenine göre kendi düzenimi devam ettiriyorum. Oğlum doğduğundan beri erken uyutuyorum. Bu bana zaman kalmasını sağlıyor, 19.00’dan 20.00’den sonra benim saatlerim başlıyor. Eşim ile bişeyler izlemeyeceksek veya sohbet etmeyeceksek, kitap okuyorum, örgü örmeyi çok seviyorum, yazı yazarım. Yazı yazmak benim için vazgeçilmez bir tutku, yazdığım zaman kendi paralel evrenimde kendi dünyamda yaşamaya başlıyorum adeta.

8. Yurtdışına çıkmış, yeni hayatına adapte olmaya çalışan ya da yurtdışında yaşamayı düşünen ebeveynlere bu yollardan geçmiş biri olarak tavsiyeleriniz neler olurdu?

Henüz tavsiye verecek kadar tecrübem yok aslında ve oğlum çok küçük. Hala benim himayemde. Korkularım var. Kendi kültürümüzden uzakta, büyüklerimiz olmadan bir çocuğu büyütmenin zorlukları çok fazla. Biz iki yıldır kurallar koyarak, sıklıkla kültürümüz hakkında konuşarak, bol bol okuyarak oğlumuzu büyütüyoruz. İki yıldır okula gidiyor hali ile ingilizcesi gelişti. En büyük kuralımız Türkçe konuşurken araya ingilizce kelimeler koymamak. Ebeveynlere kendilerini kaybetmemelerini tavsiye ederim. Ülkemizi değiştiriyoruz ama biz hala biziz ülkemizde yapmadığımız şeyleri gittiğimiz ülkede yapmaya başlamamak gerek. Bu çok geniş bir konu asimile olmamak ile kurallara uymak farklı konular buna dikkat etmek gerek. Yıllar sonra oğlumun ne Türk ne Amerikalı olmasını istemem. Türkçeyi düzgün konuşması, Türk örf adreslerini bilmesi, dinini doğru öğrenmesi ve uygulaması benim için çok önemli ve dikkat ettiğim konular. Bu esnada Amerika’ya ait dil, tarih ve kültürel yapıyı da öğrenmesine dikkat ediyorum. Farklı bir ülkede yaşamaya başlamak nehirde yuvarlanan bir taş olmak gibi hassas bir denge tutturmak gerekir ne ufalanmak ne de yosun tutmamak için .